Az igazi hős nem szuperman vagy batman...
2016. április 27. írta: Dóra Theisz

Az igazi hős nem szuperman vagy batman...

hosok.jpg Vajon csak nagy hőstettekhez van szükség bátorságra? Csak világmentő bajnokoknak jár a siker édes íze? Én azt tapasztalom, hogy a legnagyobb bátorság sokszor ahhoz kell, hogy szembe nézzünk tökéletlen önmagunkkal, és változtassunk valamit életünkön, megszokott, berögzült tulajdonságainkon. De nem csak életünk megváltoztatásához, vagy az önismereti munkához kell bátorság, hanem gyakran ahhoz is, hogy valaki több csalódással, rossz tapasztalattal a háta mögött elinduljon párt keresni. Lássunk néhányat azon kihívások, próbatételek közül, mellyel azok a hősök néznek szembe, akik hosszú távú, meghitt párkapcsolatra vágynak.

 

A gyermekkor helyretétele

Nagyon meghatározóak kora gyermekkori tapasztalatok abban, hogy később hogyan tudunk kapcsolódni, kötődni az emberekhez, akár párunkhoz. De nem kell elkeseredni akkor sem, ha átgondolva gyermekkorunkat nem látunk benne mindent felhőtlennek. Gazdag pszichoterápiás eszköztár áll rendelkezésére azoknak, akik változtatni szeretnének életükön. Laci például levelet ír anyukájának, melyben rendesen kitálalja sértettségét és haragját, amiért szülei válása után gyerekszerep helyett ő lett anyukájának egyedüli támasza. Laci úgy gondolja, ez lehet az oka annak, hogy mind párkapcsolataiban, mind a munkahelyén sokat küzd azzal, hogy komolyan vegyék, hogy ő is érvényesíteni tudja érdekeit. A levelet igazából nem küldi el, csak odaképzeljük egy székre az édesanyját, úgy olvassa fel neki. Ez a feladat lehetőséget biztosít számára, hogy kimondja, lerakja gyermekkori sérelmeit. A következő alkalmakon pozitív változásokról számol be életének számos területén.

 

mama_hotel.jpgKi a mamahotelből!

A mi kultúránkban ez egyáltalán nem olyan könnyű feladat. Így van ezzel Zsófi is, egy harmincas csinos, értelmiségi lány, aki szerető családot tudhat maga mellett. Különösen szoros szál fűzi édesapjához, akivel életének sok- sok részletét megosztja, komoly kérdésekben még tanácsát is kikéri. Csak udvarlóit nem nagyon meri hazavinni. A külön költözés sokat segítene Zsófi érett, felnőtt életének és személyiségének kidolgozásában, igaz komoly áldozatokkal is jár. Például elképzelhető, hogy nem maradna annyi pénze utazásra, vagy a hobbiára. Esetleg bizonyos kérdésekben egyedül kellene döntenie... Zsófi egyre inkább érzi, hogy a kényelmes otthoni légkör akadályozza a fejlődésben, és abban hogy társra leljen. Még gyűjti az erőt és a bátorságot, hogy felrúgja megszokott életét.

 

elso_szerelem.jpgAz első/nagy szerelem elengedése

Az első szerelem, vagy egy komoly kapcsolat vége nagy hatással lehet további életünkre, ha nem végezzük el az ilyenkor szükséges gyászmunkát. Peti például már több mint két éve siratja első nagy szerelmét. Ez alatt a két év alatt önostorozások közepette arra rendezte be az életét, hogy meg tudjon felelni volt párjának, ha egyszer majd visszatér hozzá. Peti lefogyva, depressziós hangulatban, barátai unszolására fordult szakemberhez.

Az előző szerelmek feldolgozásának, elgyászolásának fontosságát mutatja Bea története is, aki minden újabb kapcsolatával az előző férfi hiányosságait próbálta kompenzálni. Bea első nagy szerelme egyik pillanatról a másikra lépett le, még csak nem is szakított a lánnyal, egyszerűen elkezdett mással járni, ezért a következő férfi Bea életében egy rendkívül megbízható, otthonülő, kiszámítható ember lett, aki próbálta meggyőzni őt arról, hogy a jó szex valójában nem is létező dolog. A kapcsolat tönkremenetele után a következő férfi Bea életében egy valóságos lepedő akrobata lett, egy igazi Don Juan, aki kicsapongó életével, italozgatásaival törte össze Bea szívét. De a sorozatnak ezúttal vége, Bea öntudatára ébredt, és nagy motivációval önismereti munkába fogott.

Helyretenni, elengedni múltbeli sérelmeinket, nyíltan beszélni egy minket mélyen bántó dologról, elköltözni a mamahotelből, beismerni a depressziót és elindulni segítséget kérni, önismereti munkába fogni mind mind  bátor, hősies tett, ami hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb, szabadabb életet élhessünk.

boldog_ferfi.jpg

 http://theiszdora.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://theiszdorapszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr828667860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása