Öt szülőktől kapott mondat, ami megakadályozza, hogy boldog párkapcsolatban élj
2016. április 29. írta: Dóra Theisz

Öt szülőktől kapott mondat, ami megakadályozza, hogy boldog párkapcsolatban élj

szigoru.jpg Minden szülő igyekszik átadni gyermekének azt a tudást, ami őt az életben segítette, előre vitte. Ezek a szülői tanítások, mondatok, jelzők, vagy akár ki nem mondott, de a családi légkörben jelen lévő üzenetek egész életünkben elkísérnek minket, meghatározzák sorsunk alakulását. A probléma azonban akkor keletkezik, ha az a tudás, ami a szüleinknek segített boldogulni, vagy megküzdeni, minket egy más élethelyzetben, más körülmények között már nem segít, hanem hátráltat a boldogság felé vezető úton. Nézzünk meg néhányat azon mondatok, szülői tanítások közül, melyek akadályozhatnak minket abban, hogy bensőséges, meghitt párkapcsolatban tudjunk élni.

 

szuperno_1.jpgErős nőnek kell lenned, mert a férfiakra nem lehet támaszkodni...

„Az én családomban az erős nők a menők” meséli a harmincas évei vége felé járó Marcsi, akinek anyukája egy igazi leállíthatatlan duracell nyuszi. Marcsi anyukája makulátlanul vezeti a háztartást, remekül főz, csodálatosan rendben tartja a kertet, intézi a család ügyes bajos dolgait, ráadásul mindezek mellett még dolgozik is. Anyukája számára mindez természetes, hiszen ő is ezt tanulta anyukájától, aki igen korán elvesztette a háborúban a férjét. Nehéz idők voltak azok, amiben egyedül és keményen kellett helyt állni, hogy fel tudja nevelni lányát. Így Marcsi megtanulhatta nagymamájától és anyukájától, a kitartó munkát, a kemény helytállást. Önismereti munkájában most már csak azt szeretné kidolgozni, hogyan lehet szeretni és megtartani egy férfit. Hogyan lehet egy kapcsolatban átadni magát, vagy időnként támaszkodni a másik félre.

 

„Mit veszíthetsz azzal, ha nem kellesz egy lánynak? Úgyis több a nő mint a férfi.”

Biztatja Zoli serdülő fiát, aki azon vívódik, merjen-e kezdeményezni egy neki tetsző lánynál. Bár Zoli a legnagyobb jóindulattal szeretné bátorítani fiát, beszélgetésükben kimondatlanul a következő tiltások is elhangoztak: Ne légy közel! Ne érezz! Ne éld át a veszteséged, a csalódásod, ha visszautasít a lány! Úgyis van sok másik. Nem kell túl személyesre venni a csajozást!

 

A férfiak mind csalfák...

Nóri ezt a mondatot kapja örökségül anyukájától, akit a kislány születése után nem sokkal elhagyott a férje egy fiatalabb nő kedvéért. Ha nem is szó szerint, de folyamatosan jelen van a légkörben a férfiak becsmérlése és az ehhez hasonló mondatok: A férfiak mind disznók, mi nők csupán arra kellünk nekik... Nem csoda hát, hogy Nóri távol tart magától minden lehetséges udvarlót, az a néhány ritka kivétel, pedig akit közel enged magához, csak megerősíti az anyukától tanult sztereotípiát. Ahogy telnek az évek, Nóri egyre inkább érzi, hogy valami nincs rendjén, hogy a világ egy eldugott szegletében csak kell lennie egy megbízható férfinek.

Zsolt anyukája is sokat panaszkodik a fiúnak édesapja folytonos félrelépéseiről. Az apa hűtlensége miatti feszültségek folyamatosan jelen vannak a család légkörében. Zsolt felnőtt férfiként azért keres föl egy pszichológust, mert szeretné feleségül venni párját, de ehhez előbb szükséges helyre tenni magában a férfiről és a férjről alkotott képet, melyet még mindig erősen befolyásol apja viselkedése, és anyja szavai.

 

Veszélyes nők!

Akikkel ha nem vigyáznak, elnyelik a férfit. Erős anyák és konfliktuskerülő apák gyermekeinek a jelszava ez. Norbi is így nőtt fel. Gyerekkorában gyakran hallotta apjától: Csak anyád meg ne tudja! Norbi apukája ezzel a mondattal azt az üzenetet is átadta fiának, ha igazán megmutatod egy nőnek ki is vagy valójában, veszélyes, akár végzetes dolgok történhetnek. Nem meglepő hát, hogy felnőtt férfiként Norbinak is akadnak nehézségei a párkapcsolatok terén. Hiszen egy veszélyes, félelmetes lénnyel igen nehéz intim, bensőséges viszonyba kerülni.

 

Egy férfi akkor tisztességes, ha sokat dolgozik.

Laci édesapja hihetetlen kitartó és céltudatos munkával érte el, hogy első generációs értelmiségiként  biztos egzisztenciát teremtsen, és jó megélhetést biztosítson családjának. Bár gyermekei alig látták, de azért azt a történetet többször meghallgatták tőle, hogy ahhoz, hogy apjuk egyetemistaként el tudja magát tartani, éjszakánként egy pályaudvaron dolgozott segédmunkásként. Mert egy tisztességes, valamire való férfi így működik. Bár Laci nem nulláról kezdi az életét, mégis éjt nappalát téve dolgozik, s pont ez az, ami miatt zátonyra futnak párkapcsolatai. Pedig ő csak tisztességes férfiként viselkedik.

 

Akármilyen örökséget is kapunk családunktól, szüleinktől a férfiassággal nőiességgel kapcsolatosan, az első lépés a felismerés és a tudatosítás, ha változtatni szeretnénk sorsunkon.

 kosz_nem.jpg

 http://theiszdora.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://theiszdorapszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr48672682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása