Négy ok, amiért életbevágóan fontos beszélnünk a megcsalásról...
2016. április 19. írta: Dóra Theisz

Négy ok, amiért életbevágóan fontos beszélnünk a megcsalásról...

foglalt_ferfi.jpgA megcsalás témáján gondolkodva felidéztem azokat az élettörténeteket, amiket pszichológusként végighallgattam az elmúlt években, s melyekben valamilyen formában félrelépés történt. Töprengésem eredményeként, íme  négy pont, amiért úgy látom életbevágóan fontos beszélnünk erről a témáról.

  1. A megcsalás az egyik legkomolyabb érzelmi megrázkódtatás, ami emberként érhet minket.

„Mintha tüzes vasat nyomtak volna a szívemhez, olyan érzés volt, amikor a párom közölte, hogy van valakije rajtam kívül”-mesélte Anikó párkapcsolati krízisének történetét.

Emese 15 kilót fogyott, pedig amúgy is vékony hölgy, mióta sejti férjének szeretője van. Mostanában leginkább fekete ruhákba szeret járni, és úgy érzi olyan erőtlen és gyenge, mintha a lélek csak hálni járna belé.   Ahogy telik az idő egyre bizonyosabb abban, hogy megcsalja a férje, erőt gyűjt, és a szembesítésre készül...

Géza is nagyon vékony, ő a hatodik kemoterápiáján van túl. A teljes gyógyuláshoz úgy érzi lelki támogatásra is szüksége van. A sok-sok nehézség között, ami az elmúlt időszakban vele történt bizony ott van a megcsalás is. Hihetetlen bátorsággal és őszinteséggel dolgozik önmagán, öröm nézni azt a személyiségfejlődést, amit véghez visz, és még nagyobb öröm értesülni teljes gyógyulásáról.

Lehetne még folytatni sok-sok történettel, annyi azonban kiderül belőlük, hogy a megcsalás nagyon komoly lelki, érzelmi megrázkódtatás, sokan olyan nagy veszteségként élik meg, mintha egy szeretett személyt gyászolnának. Fontos lehet ilyenkor lelki támogatást, akár egy szakember segítségét igénybe venni, mielőtt még nagyobb baj történne.

  1. Felmenteni a megcsalót?

Ha valaki mérges, mert megcsalták, azt lehet, hogy kevéssé vigasztalja ez a mondat, de bizony akkor is így van: nem csak érzéketlen pszichopaták csalják meg társukat, hanem gyakran nagyon is érző emberek is, akiket komolyan meggyötör félrelépésük. Sokszor látni, hogy egy megoldatlan párkapcsolati konfliktus a legjobb táptalaja a félrelépésnek, és a megcsaló fél tehetetlenségében és fájdalmában sodródik bele egy nem kívánatos helyzetbe. No, nem felmenteni akarom őket, csak szeretném felhívni a figyelmet, hogy gyakran a megcsaló fél is komoly krízisbe kerül, számára is jól jöhet egy olyan lelki támasz, aki nem tör pálcát felette. 

  1. Akkor is érintett vagy, ha a szüleiddel történt.

Máté a harmincas évei derekán járó, jóképű fiatalember. Párkapcsolatban él, és szeretne megházasodni, de valami folyton visszatartja ettől. Nem tud igazán bízni sem önmagában, sem párjában. Gyermekkoráról beszélgetve hamarosan fény derül Máté elakadásának okára: szülei házasságában időről időre felbukkant egy harmadik fél az édesapa oldalán, ami igen sok feszültséget okozott a családban. Máté szeretné hinni, hogy másként is lehet, szeretne hűséges társ lenni, és szeretne megbízni párjában, ezért önismereti munkába fog, hogy szabaddá váljon a visszahúzó családi mintától.

  1. Akkor is komolyan sérülhetsz, ha te vagy a harmadik fél…

Zsófi csinos az élet számtalan területén sikeres, harmincas nő, néhány rövidebb sikertelen párkapcsolattal a háta mögött. Barátnői sorra megházasodnak, gyereket szülnek, ő meg az esküvőkre is egyedül jár el. Nagyon vágyik már ő is a családalapításra, de csak az önismereti munkája során ébred rá, hogy tudattalanul ugyan, de ő maga kerüli a komoly kapcsolat lehetőségét annyira megsérült egy korábbi viszonyában, melyben egy házas férfivel volt együtt. Lelke mélyén megtört a hite a házasságban, az elköteleződésben, a hosszú távú, harmonikus párkapcsolatban. Pedig valójában nagyon is vágyik erre, s beszélgetéseink során erőt és bátorságot gyűjt ahhoz, hogy újra fel tudja vállalni a sebezhetőséget egy komoly kapcsolat érdekében.

 http://theiszdora.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://theiszdorapszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr938644618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása