Van-e élet a rózsaszín köd után?
2016. május 03. írta: Dóra Theisz

Van-e élet a rózsaszín köd után?

rozsaszin_szemuveg.pngKultúránk igencsak nagyra értékeli a szerelmet, vagyis azt a rózsaszín ködös, tenyérizzadós, partnerünket idealizálós, szenvedélyes állapotot, amibe a párkapcsolat kezdeti szakaszán kerülünk. Bizony a szerelem csodálatos állapot, s talán sokan kevésbé fogadják szívesen tudósok azon figyelmeztetését, miszerint a szerelemért leginkább egy feniletilamin nevű hormon felelős, melyet nagyjából 1,5-2 évig termel szervezetünk. De a tudósok, nem csak ezt állítják, hanem azt is, hogy egy párkapcsolat a rózsaszín ködös, szimbiotikus szakaszon túl is fejlődhet tovább, s a tomboló lángoláson túl is várhatnak ránk még örömök. Lássuk hát mi vár egy párkapcsolatra a szenvedélyszerelem csillapodásával. Vajon van értelme folytatni az egészet?

Level 2: Leválás:

Míg a párkapcsolat első szakaszában szinte rajongunk a párunkért, folyamatosan rácsodálkozunk mennyi hasonlóság van bennünk, addig a második szakaszhoz érve elkezdenek feltűnni a köztünk lévő különbözőségek is. Viták, konfliktusok ütik fel a fejüket, sőt az is gyakran előfordul, hogy amit eddig oly nagyra értékeltünk a párunkban, most az kezd a leginkább idegesíteni benne. A legtöbb pár ebben a szakaszban mond búcsút egymásnak, de vannak igen sokan, akik átvészelik ezt az időszakot, nem söprik szőnyeg alá a konfliktusokat, ugyanakkor nem is sebzik halálra egymást, hanem a jól megvívott viták eredményeként kialakítanak egy élhető, szerethető közös életet. Sőt a szakasz végén eljutnak oda, hogy a másikat önmagáért szeretik és értékelik, s elengedik azt az idealizált, másikra vetített álomképet, amit a szerelem mámorában megálmodtak. S valljuk be őszintén, ki ne szeretné azt az állapotot, amikor elfogadják és önmagáért szeretik, úgy ahogy van, emberi esendőségeivel, hibáival együtt.

Level 3: Önmeghatározás:

Elérkezhet az az időszak, amikor már nem vagyunk folyamatosan összecuppanva párunkkal, az összecsiszolódás harcait is megharcoltuk, s egy biztos, jól működő párkapcsolattal a hátunk mögött elindulhatunk meghódítani a világot. Ebben a szakaszban a személyes életcélok is fontossá válnak: karriert építünk, alkotunk, lemérjük, mire is vagyunk képesek a világban. Újra fontossá válnak a barátaink, rokonaink, aktívabban kezdeményezünk kapcsolatot azokkal a szeretteinkkel, akikre a szerelem első, összeolvadós időszakában kevés időnk jutott.

erett_szerelem.jpgLevel 4: Újraközeledés:

 Társszerelem, meghittség és a „megjártam a világot, kipróbáltam magam, és most újra őszintén feléd tudok fordulni” megélése jellemzi ezt a szakaszt. Ilyenkor a felek egyszerre élik meg a kapcsolatban önmagukat is és a másikat is igazi társként. Ebbe a szakaszba érve arról számolnak be a párok, hogy szeretnek együtt lenni, ugyanakkor bizalommal tudják időnként távol is engedni társukat. Rátalálnak a „távol vagyok, de nem hagy el, együtt vagyunk, de nem nyel” el egyensúlyára a kapcsolatukban.

Mindez nagyon szépen hangzik, de a teljes igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy ahhoz, hogy Level 4-re jusson a kapcsolatunk, bizony szükség van némi kitartásra, elköteleződésre, megfelelő önismeretre, érzelmi intelligenciára és tudatosságra. És bizony, néha egy csipet humor, játékosság és önfeledtség sem árt.

http://theiszdora.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://theiszdorapszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr238682268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása