Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hat dolog amit minden óvodás szülőjének a felvilágosításról tudni kellene
2016. október 03. írta: Dóra Theisz

Hat dolog amit minden óvodás szülőjének a felvilágosításról tudni kellene

felvilagositjak_egymast.jpgMég alig indult el a tanév, máris több kétségbeesett, felháborodott, tanácstalan szülő keresett meg azzal kapcsolatosan, hogy gyermekük megdöbbentő információkkal tért haza az óvodából. Az történik ugyanis, hogy a porontyok felvilágosítják egymást, és valóban olykor meglepő az a részletekbe menő tájékozottság, amit a mai kölykök a szex technikai oldaláról tudnak. (néha persze tévesen) No de mit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyermeke egészségesen viszonyuljon saját testéhez és a nemiséghez? És egyáltalán hogyan lehet válaszolni az óvodások szexszel kapcsolatos olykor rázós, kérdéseire? Nem túl korai még erről tudniuk?

1, A gyermek érdeklődése normális

Sok szülő megkönnyebbül, amikor megtudja, hogy egészen természetes óvodás gyermeke érdeklődése az emberi test és a szexualitás iránt. Sokan tartanak attól, ha már ilyen fiatalon ennyit foglalkozik a gyerek ezzel a témával, akkor mi lesz később: deviancia, nem kívánt terhesség, aberráció? Szó sincs róla! Fontos tudni, hogy a természetes fejlődés része, hogy az óvodások kitüntetett figyelmet szentelnek ennek a témának. 3-6 éves kora között nem csak a saját testével ismerkedik a gyermek, de felfedezi a különbséget fiúk és lányok között. Szívesen játszanak ebben a korban papás-mamást, orvososat, szülést. Előfordulhat, hogy levetkőztetik és megvizsgálják egymást, és nagyon fontos, ha ezen kapjuk őket, akkor se keltsünk bennük bűntudatot, vagy szégyent. Ugyanakkor lényeges az is, hogy senkit ne vetkőztessenek le, vagy vizsgálgassanak saját akarata ellenére. Jó volna, ha minden gyerek már óvodás korban jól ismerné a fehérnemű szabályt, vagyis hogy senki nem érhet a fehérneművel fedett testrészeihez akarata ellenére.

jatszanak.jpg

2, Óvodásként még elég azt tudnia, amire kíváncsi

Egy anyuka amikor gyermeke arról érdeklődött, hogy hogyan kerül ki a baba a mama hasából, egészen részletes felvilágosítást adott csemetéjének. Hosszú beszédében kitért a szexpózokra, az orális szexre, és a fogamzásgátlás lehetőségeire is. A gyermeket meglehetősen megterhelte ez a rengeteg információ, nem csoda, hogy folyton erről beszél az óvodában. Egy másik szülő ugyanerre a kérdésre csupán annyit válaszolt, hogy ezt még nem kell tudnia egy gyereknek, ráér majd ezzel foglalkozni ha nagyobb lesz. Mind a két kölyök szorong kissé, az egyik gyerek azért, mert túl sok információt kapott, a másik pedig azért mert túl keveset. Pont ezért a legjobb, ha őszintén, egyszerűen a gyermek életkorához igazodva válaszolunk az ilyen kérdésekre, például mondhatjuk azt, hogy a kisbabák, amikor már elég nagyok és erősek ahhoz, hogy kint folytassák a növekedést, akkor kibújnak egy kis lukon az anyuka lába között. Elképzelhető, hogy ez a válasz pont elég lesz a gyermek számára, de ha többet szeretne tudni, úgyis tovább kérdez. Bízhatunk abban, hogy csemeténk elég tapintatos önmagához, és azokra a kérdésekre keresi a választ amit már kész feldolgozni.

3, A felvilágosítás ne egy nagy beszélgetés, hanem folyamat legyen

Jó, ha olyan a légkör a családban, hogy bármiről őszintén kérdezhet a gyermek. A kicsiknek ugyanis érzékeny radarjaik vannak, megérzik, hogy mi az a téma, amit szorongás övez. Ilyenkor ők is átvehetik a szülők szorongását, és vagy nem mernek beszélni az őket nagyon is foglalkoztató kérdésekről, vagy pont ellenkezőleg, túlzottan rápörögnek a témára. Érdemes hát szülőként átgondolni saját viszonyunkat a szexualitáshoz, bizonyára jó oka van annak, ha szorongást, félelmet vagy felháborodást keltenek bennünk gyermekünk őszinte kérdései. Elképzelhető, hogy itt az idő, hogy akár egy szakember segítségével feldolgozzuk, helyre tegyük a minket ért negatív tapasztalatokat.

Amennyiben szabad a gyermek számára a kérdezés útja, szinte biztosan nem lesz szükség egy nagy felvilágosító beszélgetésre, hiszen mindig aktuálisan arról társaloghat velünk porontyunk, ami őt foglalkoztatja, amilyen hatások őt érték, vagy aminek megérett a megértésére.

4, Tanítsd testtudatosságra

Mire iskolába megy a gyerek, fontos, hogy ismerje a testrészeit, meg tudja nevezni például a jobb kezét, vagy a bal lábát, hiszen testének, külső kinézetének ismerete nélkül hiányosan alakulnak ki azok a készségei, melyek lehetővé teszik számára az írás, olvasás, számolás elsajátítását. De nem csak a sikeres iskolai teljesítményhez elengedhetetlen saját testének alapos ismerete beleértve a nemi szervek megnevezését is, hiszen az a gyerek, aki nem tudja megnevezni például cicijét, vagy a popsiját, sokkal inkább ki van téve az erőszak, vagy a szexuális zaklatás kockázatának, másrészt nehezebben tud elfogadóan együtt élni saját testével.

felugyelet_nelkul_a_gep_elott.jpg

5, Ne hagyd egyedül a tévé és a számítógép előtt

Tudom, hogy ez a mondat már-már kegyetlenül hangzik a mai túlterhelt szülők számára. Hiszen sok családban a gyermek tévé vagy számítógép előtt töltött ideje jelenti az egyetlen lehetőséget a szülőnek, hogy gyorsan, hatékonyan végezzen a házimunkával, vagy ne adj isten pihenjen egy kicsit. A tapasztalat azonban azt mondatja velem, hogy a felügyelet nélküli tévézés, gépezés közben egészen könnyen, akár teljesen véletlenül olyan tartalmak, képek, videók jutnak el a kölyökhöz, ami romboló, megterhelő számára. És sajnos ez a mai gyerekekkel gyakrabban megtörténik, mint azt gondolnánk.

kapcsolat.jpg

6, Kapcsolódj hozzá

Amikor mesét olvasol neki, vagy megöleled, amikor egymás szemébe nézve beszélgettek, amikor megdicséred, amikor puszit nyomsz az arcára, vagy gyengéden megdögönyözöd, vagy egyszerűen csak az öledbe veszed, ha arra van szüksége, ezekben a helyzetekben mind mind arra tanítod a gyermeked, hogy egymás megbecsülésén és szeretetén alapuló kapcsolatokban lenni jó. Ezekkel az apró hétköznapi gesztusokkal növeled az esélyét, hogy ne kerüljön gyermeked méltatlan, kiszolgáltatott helyzetekbe, és a későbbiekben majd egy igényes, szeretetteljes kapcsolatban tapasztalja meg a szexualitás örömét.

Theisz Dóra pszichológus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theiszdorapszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr8811761977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2016.10.04. 10:29:52

Őőő, izééé, a Magyar Közlöny melyik számában jelent meg a fehérnemű szabály? Gondoltam utánaolvasok, még mielőtt túl komolyan veszem...

Régen, amikor az volt a felvilágosítás, hogy az apa elvitte a kuplerájba a fiát, akkor sem keletkeztek lekileg sérült, degenerált nemzedékek. Ezzel simán párhuzamba állítható, ha manapság a gyerek talál valami szexoldalt. Ennyit fejlődött a technika. Persze azért oda van rá figyelve, de emiatt _annyira_ nem féltem a gyerekemet, ha lát valamit az xhamsteren.

Dóra Theisz 2016.10.04. 10:54:11

@ROTFL Manó: Szia! Vitatkoznék veled... szerintem akkor is érdemes megtanítani a gyerekeknek a fehérnemű szabályt, ha nincs benne a Magyar Közlönyben :) Sajnos több gyerek esik áldozatul valamilyen szexuális visszaélésnek mint azt gondolnánk. Jobb megelőzni a bajt.
Mély meggyőződésem, hogy lelkileg sérül az a fiatal, aki egy kuplerájba szerzi meg szexuális tapasztalatait. És az sincs rendjén, hogy a mai tizenévesek jelentős része a pornóból informálódik. Sok problémát okozhat a későbbi párkapcsolataiban. Én úgy tapasztalom
pszichológusi munkám során, hogy a mai modern gyerekekhez túl sok felnőtt tartalom jut el, és ez számukra nagyon megterhelő. Hosszasan lehetne ecsetelni a tüneteket, amiket okoz bennük.

szombi 2016.10.04. 20:56:15

@ROTFL Manó: Egy másik meccset néztél tuti. Itt óvodásokról van szó, nem tizenéves fiúkról akiket "apa" (vagy keresztapa) bevitt magával a kupiba. Ja és a lányokkal mi volt? A kupiban kikupálódott fiúktól tanulták? Esetleg "apa" is besegített?

Csillámdementor 2016.10.05. 07:08:45

Engem inkább az érdekelne, hogy mi a teendő "dörzsizés" esetén? Csapjunk oda, vagy tegyünk úgy, hogy észre se vettük, vagy rémüljünk halálra, hogy "masztizik" szemünk fénye 3 évesen? Máig kísért, hogy lány unokatesóm meg akarta mutatni (tudod mim van nekem odalent?) , hát Usain Bolt nem futott el olyan gyorsan...jövőre meg megyek a lagzijára...így múlik az idő

Dóra Theisz 2016.10.05. 14:02:14

@Csillámdementor: Szia! Ne csapj oda, és ne rémülj halálra, ha azt tapasztalod, hogy játszik a nemi szervével, vagy ahogy te írod "dörzsizik" Teljesen normális, természetes jelenség, hogy a gyerek felfedezi a testét, esetleg rá jön arra, hogy kellemes megérintenie, simogatni a nemi szervét. Amit meg lehet tanítani nekik, hogy mindez azonban másra nem tartozik, nem nyilvános tevékenység, ugyanúgy, ahogy wc-re is elvonulunk mások tekintete elől.
Csak abban az esetben érdemes felkeresni egy szakembert, ha a gyerek folyamatosan ezt csinálja, szinte nem is köti le más tevékenység annyira, hogy abbahagyja. Ilyenkor valami nagy szorongás, feszültség lehet a háttérben, amit így próbál meg oldani, és amiben mindenképp segítségre van szüksége.
süti beállítások módosítása